site-2Uitgangspunt zijn twee feestzalen, Zaal ‘Familia’ en ‘St-Jan’,  in het centrum van Averbode, op wandelafstand van alle faciliteiten en gelegen in een smalle, naar het einde toe open waaierende straat vol eengezinswoningen. Aangezien Averbode nog geen sociale woningen telt, suggereerde de gemeente Scherpenheuvel-Zichem dat Diest-Uitbreiding de feestzalen en eventueel een aanpalende woning zou kopen en ontwikkelen. De SHM had daar wel oren naar. Omdat de plaatselijke fanfare nog een gebruikserfpacht had tot 2018 op een zaal, leende het project zich perfect voor de ontwerpwedstrijd JAAZ.

De ontwerpopgave lijkt op het eerste gezicht relatief eenvoudig, gezien het bijna vierkante terrein en de aantrekkelijke breedte aan de straatzijde. Maar het RUP voor de kernzone, de grote densiteit die vereist was om het project financieel haalbaar te maken en de financiële en oppervlaktenormen maakten er een serieuze uitdaging van. Zo bleek onder andere de planindeling geen eenvoudige noot om te kraken.

Advertenties